NOWA NYFIKEN PÅ HÄLSA I FÖRETAG!

Under hösten har Nowakontoret i Göteborg utövat yoga med Anna från AHa Insikt. Bland annat har hon visat övningar för hur man hittar koncentrationsförmågan igen och slappnar av efter en stressig dag – något att vara nyfiken på både som chef och som anställd!

 

Vad är Kundalinyoga?
Det är ett verktyg för att må bättre och utveckla sig själv där man kombinerar andningsteknik, fysiska övningar och meditation. Man har sett att dessa tre tillsammans ger större effekt än när du bara gör en del av dem. Kundalinyogan bygger på tusenårig erfarenhet i Indien som fram till 60-talet var hemlig kunskap. Den fokuserar på prestationslöshet och mindfulness medan andra satsar mer på det fysiska. Yoga är som bollsport: en del gillar tennis, en del basket, en del fotboll. Man hittar den form man trivs och kan koppla av med.

Varför är det så bra för just företag att ha yogapass?
Kraven idag i företag och i hela vårt samhälle är inriktat på prestation. Vi behöver därför utöva yoga för att kunna slappna av. När vi blir för stressade och pressade går vi upp i vår hjärna och tänker för mycket vilket minskar möjligheten till kreativitet.

”Andning och yoga ger oss klarare tankar, det blir lättare att fokusera vilket gör dig mer effektiv. Dessutom ökar samarbetsförmågan bland företagets anställda!”

Hur kommer det sig att samarbetet i företaget blir bättre?
Att utföra yoga i grupper gör att man blir snällare och mer positivt inställda mot varandra. Gör man övningar tillsammans lär man sig koppla av med medlemmarna i gruppen och kan ta ner sin skyddsbarriär.

Vad innebär det i sikt för företag?
Det handlar ju om att ens anställda mår bra. Forskning visar att yoga sänker blodtrycket, minskar magont, huvudvärk samt risken för artros och diabetes. Man förbättrar psyket, blir mer stabil och vilan gör det lättare att i sin vardag se när man behöver ta en paus. Jag tror att de företag som vill ha kreativa och fokuserade anställda kommer att behöva erbjuda yoga för att uppnå det.

Hur vanligt är det att företag erbjuder yoga till sina anställda idag?
Det är väldigt olika. Vissa företag drar in på de förmåner de tidigare gett. Andra företag gör tvärtom eftersom de har insett att det inte bara går att säga att personalen är den viktigaste resursen- man måste satsa på dem också!