>> Mediestrategi, köp & optimering

studentrekrytering 2023

Malmö Universitet, april 2023

Bakgrund
Med över 100 program och runt 24 000 inskrivna studenter är Malmö universitet (MAU) 8:e på storlekslistan av Sveriges statliga universitet och högskolor. Som en relativt ny spelare har MAU, sedan starten av Malmö högskola 1998, stadigt klättrat på listan och man har som ambition att fortsätta växa i storlek och popularitet nationellt som internationellt.   

Utmaning
Under en hektisk månad varje vår öppnar ansökningsperioden inför höstterminens högskole- och universitetsutbildningar då Sveriges runt 50 läroverk vässar klorna för att locka studenter till just sina program.

Målgrupperna är förstås mottagliga för kommunikation men blir belamrade med annonser i alla medier i varje vaken sekund under perioden. Då gäller det att övertyga med rätt budskap just där målgruppen befinner sig.

Nowa har arbetat med MAU under flera år och varit rådgivande i kreativa produktioner, materialframtagning och mediestrategi.

Lösning
MAU har tidigare huvudsakligen använt sig av varumärkesmarknadsföring. En känslomässig och väldigt stark varumärkesfilm ”Du behövs” togs fram in-house 2022, där Nowa var rådgivande i format och som vi ansåg var fortsatt aktuell 2023. Inför ansökningsperioden 2023 kände Nowa att det, i den högt konkurrensutsatta marknaden, inte längre räckte med att endast annonsera varumärkesfilmen för att driva ansökningar. Klickfrekvenser i digitala medier hade börjat gå ner; den yngre målgruppen ”klickar inte längre”.

Nowa byggde en kampanjstrategi utefter den klassiska marknadstratten med mer nischad segmentering längre ner i tratten och rådgav MAU i framtagning av material anpassat för de olika kampanjstegen.

Varumärkesfilmen, version längre, fick skina på bio en vecka innan ansökningsperioden öppnade, följt av en kortare version i digitala kännedomsskapande medier som Youtube och online video, samt på digitala utomhusskyltar för räckvidd på stan. Under ansökningsperioden bearbetades olika målgruppssegment med programområdes-specifika annonser genom styrningar i trafikdrivande sociala medier.

Resultat
Antal klick och klickfrekvenser ökade jämfört med tidigare kampanjer. Kampanjen hjälpte målgruppen att skippa ett klick på sajten genom att istället för att landa på startsidan för utbildningar, hitta direkt till de program de var intresserade av. Detta bidrog till ökat engagemang på sajten och ett stort ökat antal ansökningar som var långt över riksgenomsnittet.

Totalt i hela Sverige ökade antal ansökningar till högskoleutbildningar 3,6%. Malmö universitet ökade antal ansökningar med 19%, det universitet som ökade mest av alla. 

Vill du veta mer eller har några funderingar, kontakta Åsa

Mail >>>